Negroni: Istorija i poreklo koktela

Negroni je aperitiv koji je stekao svetsku popularnost kao piće za podsticanje apetita pre obroka. Sastoji se od džina, slatkog vermuta, bitera Campari i kriške pomorandže. Tradicionalno, Negroni se meša, ne šejkuje se i gradi se preko leda u klasičnoj ili old fashioned čaši. Ovaj kultni napitak se nikada ne vidi bez osnovnog ukrasa: kriške pomorandže. Danas je Negroni dobio moderan tvist, jer je uobičajeno da se ovo alkoholno piće servira sa korom pomorandže umesto kriške.

Negroni je verovatno najslavniji koktel na međunarodnom nivou. Poreklom iz Italije i probijajući se u srca mnogih širom sveta, Negroni je uneo eru romantične renesanse u savremeni svet. Ovaj izuzetni koktel može se smatrati kraljevskim pićem koje je umotano u bogatu istoriju.

Negroni u Absolutu, Novi Sad

Poreklo Negronija

Kada se prođe tema o istoriji i poreklu pića, uvek je bilo mesta za debatu. Rečeno je da je Negroni nastao iz koktela Milano-Torino, koji je izmišljen 1860-ih u Caffe Camparino u Milanu, Italija. Budući da je, pored viskija, popularan među Amerikancima koji su često tražili da se piće modifikuje prskanjem sode vode, rodilo se ime Americano.

Do 1919. godine, ovo ključno piće zadržalo je svoju reputaciju jednog od najomiljenijih pića ikada izmišljenih. Štaviše, barmeni su Negroni nastavili da razvijaju i podižu do novih visina. Legenda kaže da je Negroni nastao u Caffe Casoni, koji se nalazi u Gradu snova, poznatom i kao Firenca, Italija. Na osnovu istorijskih sećanja na ovaj događaj, rečeno je da je veoma voljeni aperitiv katalizovao mladi grof Kamilo Negroni. Živeo je u Londonu, ali je bio poznat po tome što je neko vreme putovao po Sjedinjenim Državama.

Jednog dana, grof Kamilo Negroni je zamolio svog prijatelja, Forska Skarselija, koji je bio barmen u pomenutom restoranu, da poboljša svoj Americano, koji je očigledno bio njegov omiljeni koktel. Forsco Scarselli se obavezao i zamenio jednu od glavnih komponenti pića jačim sastojkom. Da budemo precizniji, on je zamenio gaziranu vodu za džinom. Originalno, Americano se servira sa garnišom kriške limuna, ali je ovaj kreativni barmen odlučio da i taj aspekt zameni kriškom pomorandže.

Istorijski miksolog Grof X

U tom trenutku, Forsko Skarseli je nesvesno učvrstio svoj status genijalnog miksologa. Zato što je ubrzo nakon toga piće postalo masovno popularno u javnosti. Svi su hrlili u lokal da bi dobili hibridno piće koje je ubrzo nazvano „Negroni“. Tako je zaživeo jedan od najarhetipičnijih koktela.

Prateći eksplozivnu popularnost Negronija, grofova porodica je izgradila svoj uspeh osnivanjem Negroni destilerije iste godine, u Trevizu, Italija. Njihova kompanija je proizvela gotovu verziju koktela, koji su nazvali Antico Negroni. Zbog beskonačnog uspeha Negronija, renomirana evropska destilerija radi do danas.

Današnji Negroni

Može se reći da je dobro napravljen Negroni prevazišao generacije i da još uvek vlada kao jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u celom svetu. Zahvaljujući savršenoj fuziji gorke pomorandže, noti slatkoće i nagoveštajima elegantnog cveća, ovaj aperitiv je izbor mnogih za sve svečane prilike. Budući da je kosmopolitski koktel kakvim se izgradio da bude, najverovatnije će preći kroz mnoge generacije koje dolaze. Bez obzira da li uživate u klasičnoj verziji ili uživate u dodavanju modernog zaokreta, Negroni značajan sastojak sjajne večere.

Sada kada budete uživali u svom Negroniju na zabavi sa prijateljima i porodicom, znaćete kome da zahvalite za izuzetnu kreaciju; Forsku Skarseliju.

Negroni

Kada je u pitanju planiranje žurke, sofisticirane banketne večere ili čak samo mirnog druženja sa svojim najmilijima u udobnosti sopstvenog doma samo da biste nadoknadili dobre trenutke, nikada ne biste mogli pogrešiti sa posluživanjem ukusnog Negronija. Ovaj koktel svetske klase idealan je za pijuckanje pre obroka kao graciozan uvod za velike događaje.

Za pravljenje klasičnog Negronija potrebna su samo četiri osnovna sastojka:

Da biste oživeli ovaj koktel, počnite mešanjem bitera, vermuta i džina u čaši za mešanje. Zatim dodajte led i mešajte dok se mešavina ne ohladi. U ovom trenutku, sve što treba da uradite je da procedite tečnost u staklenu čašu i na kraju je ukrasite korom ili kriškom pomorandže.

Pošto džin igra tako suštinsku ulogu u pravljenju savršenog Negronija, imperativ je da pronađete džin vrhunskog kvaliteta. Kada su u pitanju poznati svetski kokteli ili bilo koja vrsta pića, sve je u vezi sa ukusom i trenucima između. Ukus je stvoren mešavinom blagih nota i glatkoće!

Pogledajte kako se Negroni priprema iza našeg šanka:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Absolut Club (@absolutclub)