Najpoznatiji Kokteli U Svetu

Postoji veliki broj statističkih istraživanja i analiza na svetu, koje bi trebalo da odgovore na pitanja koji su to kokteli najbolji i najukusniji. Međutim, te silne brojke mogu samo približno da zadovolje našu znatiželju i ukazuju nam samo na činjenicu koji su to kokteli najprodavaniji u najprestižnijim barovima na svetu. To ne znači i da su najbolji, jer, ukusi su ipak nemerljivi, zar ne?

Najprodavaniji kokteli na svetu

U barovima postoji zajednički jezik: Old Fashioned, Negroni i Daiquiri su najpoznatiji kokteli na svetu. Potvrda dolazi iz rejtinga Drinks International, britanskog časopisa za 2021. godinu koji se svake godine oslanja na mišljenja planetarnog panela stručnjaka za šankove i podatke o  najprodavanijim koktelima.

1. Old Fashioned

Kralj najpoznatijih koktela na svetu – sedmu godinu zaredom – je Old Fashioned. 23% barova proglasilo ga je svojim najprodavanijim klasikom. Savršen staromodan recept koji sadrži šećer, par kapi  Angosture, malo sode, veliku kocku leda i malo raženog viskija. 

2. Negroni

Vizit karta italijanskog miksa je redovna na drugom mestu: 22% barova stavlja je na prvo mesto najprodavanijih klasika. 

3. Daiquiri

Daiquiri je najprodavaniji koktel od ruma u ​​najboljim barovima na svetu.

Najbolji kokteli prema geografskom poreklu

Kokteli su pića trenutnog raspoloženja i najćeše se konzumiraju uz dobro društvo i dobru muziku. Bilo da su rođeni slučajno ili su nastali smišljeno i studiozno iz komercijalnih razloga, u Firenci početkom 1900 -ih ili u Njujorku 1800 -ih, svi oni imaju fascinantnu priču. 

1. Blue Hawaii, Havaji

Havajski barmen Harry Yee pokušao je da stvori koktel koji predstavlja raj na Havajima i očigledno mu je ideja uspela. Sastoji se od Blue Curacao i malo ruma. Da biste isprobali kod kuće, ne zaboravite da stavite kockice leda u šejker, dodajte 30 ml belog ruma, 30 ml Blue Curacao, 30 ml Malibua i 10 ml soka od ananasa. 

2. Punch Plantation, Jamajka

Ideja je bila da se proslavi otvaranje fabrike za proizvodnju ruma Miers, a od 1879. godine njen recept je uspešan u celom svetu. Da biste piće napravili kod kuće, dodajte zdrobljeni led u čašu, 60 ml tamnog ruma, 30 ml limunovog soka i 10 ml sirupa „Grenadine“. 

3. Saquê de abacaxi, Japan  

U  šejker za koktele stavite 90 ml soka od ananasa , dodajte 60 ml sakea, 30 ml bistrog ruma i malo leda. Možete i procediti smešu i dodati malo sode ako želite.  

4. Black Russian, Belgija 

Pomešajte 50 ml votke, 30 ml likera Kaulua i dve kocke leda. Ključno je sačekati neko vreme da se led počne topiti. Savet: ovo je odlično piće koje se može poslužiti nakon ručka ili večere. 

5. Francês de 75, Francuska  

Navodno je ovo piće nastalo u Parizu kao način da se oda počast 75 -milimetarskim topovima korišćenim u Prvom svetskom ratu. Sastojci: 30 ml džina, 10 ml limunovog soka, 10 ml šećernog sirupa i led. Sve umutite u šejkeru i dodajte šampanjac. 

6. Collins, Velika Britanija

Ovaj koktel koji su stvorili braća John i Tom Collins, u Velikoj Britaniji. Recept: u čašu punu leda stavite 45 ml džina, 15 ml šećernog sirupa, 60 ml sode limuna i 30 ml limunovog soka. 

 7. Dry Martini, SAD

Koktel koji je bio jedno od omiljenih pića agenta 007, nastalo je u San Francisku, SAD. Naučite kako da ga napravite: pomešajte 60 ml džina, 10 ml suvog vermuta, sipajte u hladnu čašu i ukrasite maslinama.  

8. Strawberry Margarita, Meksiko

1936. godine meksički barmen odlučio je da napravi koktel kako bi impresionirao svoju devojku i čak je nazvao piće po njoj. Ako želite da ispričate ovu priču i zavedete voljenu osobu, sledite recept: prvo navlažite rub čaše i umočite je u so. Zatim, na dno čaše, dodajte pire od jagoda. Sada uzmite šejker, dodajte 30 ml tekile, 15 ml Cointreau -a, 30 ml limunovog soka i zdrobljeni led. Sve zajedno izmešajte i sipajte u šolju. 

9. Koktel Sangria, Španija

Samo oni koji su probali dobru sangriju znaju moć koju ovo piće ima. Naučite kako to da radite i budite srećni: isecite pola kriške narandže i pola limuna, odvojite dve kašičice šećera, 10 kašika vina, 1,5 kašike rakije, 6,5 kašika sode. Sastojke pomešajte ovako: prvo na dno tegle stavite kriške narandže i limuna, pa dodajte vino i rakiju, pa sipajte sodu i na kraju šećer. 

najpoznatiji kokteli

Najpoznatiji kokteli u svetu

Bilo bi nepošteno u ovom tekstu ne pomenuti još neke najpoznatije koktele u svetu:

 

Posetite Absolut Club, otkrijte svoje omiljene ukuse koktela, probajte neke od najpoznatijih i uživajte u njima slaveći život. Uzdravlje!

Leave a Reply