Alkoholno Piće Poznatije Kao – Voda Života

Šta je “voda života”?

“Voda života” je uobičajen naziv za dva puta fermentisana alkoholna pića, kod nas poznatija kao “žestoka pića”. Iako je naziv “eau de vie” francuski termin, kojim se posebno misli na francuski konjak, on se odnosi na nacionalni brend, pa se tako slični produkti proizvode i u drugim zemljama: škotski viski, nemački šnaps, srpska rakija šljiva, turski raki, rumunska tuika, grčka mastika, mađarska palinka i gruzijska čača

U ovom tekstu, mi ćemo staviti akcenat na jednu vrlo posebnu “vodu života”, a to je upravo njegovo veličanstvo – francuski konjak, jedno od najpopularnijih alkoholnih pića današnjice.

Šta je konjak?

Konjak je jako alkoholno piće proizvedeno destilacijom belog vina. On u sebi sadrži čak 40% ili više alkohola. 

Nastao je iz puke potrebe. Naime, vino se u trgovačkim lukama i tokom dugotrajnog transporta brodovima kvarilo, pa su ga ljudi ponovo destilisali i dobili vinjak.

Da bi opravdano nosio ime ovog svetski poznatog brenda, francuski konjak mora ispunjavati niz uslova:

Za proizvodnju francuskog konjaka može se koristiti samo 9 sorti grožđa i to onih koje se gaje na plantažama u oblasti francuskog grada Konjaka:

Ugni Blanco, Colombard, Folle Blanche, Jurancon Blanc, Meslier Saint-Francois, Montils, Select, Follignan i Semillon.

U 90% slučajeva, međutim, koristi se Ugni Blanc, lokalno poznat i kao St-Emilion.

Ime konjaka i njegova starost 

Francuski konjak se prodaje pod različitim imenima, u zavisnosti od starosti. Računa se od trenutka kada destilacija mora da se završi, 31. marta. 2 godine kasnije, u septembru, konjak se može flaširati i prodavati. Prvobitno je zakon predviđao da se starost konjaka ne navodi na boci. Od 1988. godine na boci se mogu navesti godine ako proizvođač može dokazati da boca sadrži samo konjak od te godine.

francuski konjak

Proizvodnja konjaka:

Grožđe se odmah nakon berbe presuje i ostavlja da fermentiše, da se dobije zamućeno vino sa procentom alkohola od 8 do 10%. Prirodni proces fermentacije ponekad bude potpomognut dodavanjem sušenog kvasca. Tokom fermentacije, najteže čestice vina potonu na dno. Ovaj talog se ponekad koristi kasnije u destilaciji.

Destilacija se mora obaviti bakarnim sudovima za destilaciju. Vino se prvi put destiliše u neku vrstu rakije sa sadržajem alkohola od oko 30%. Posle druge destilacije, dobijena  “voda života” se stavlja u burad da sazri. Piće sada ima procenat alkohola od oko 70%. Za bure se koristi samo hrast iz regiona Limousin ili Troncais. Tanini u drvetu i vlažnost skladišnog prostora igraju važnu ulogu u stvaranju arome konjaka. U zavisnosti od proizvođača, konjak se tokom sazrevanja meša sa već postojećim ili se sipa u drugu burad. Tokom sazrevanja, deo vlage isparava kroz kontakt sa vazduhom i to se naziva „anđeoski deo“.

Koje različite vrste konjaka postoje?

VS konjak: VS (very special) označava vrlo poseban, najmlađi u gomili sa minimalnim periodom sazrevanja od dve godine.

VSOP konjak: označava Very Superior (ili Special) Old Pale, sazreva najmanje četiri godine.

KSO Cognac: označava Extra Old, ali je takođe poznat i kao ‘Napoleon’. Minimalni period sazrevanja je deset godina.

Nakon perioda sazrevanja dolazi do mešanja velike količine različitih konjaka, iz različitih godina, i tada konjak sazreva još nekoliko meseci. Ovo dodatno sazrevanje osigurava da različiti destilati sačine jednu celinu. Nakon toga, piće je zaista spremno za punjenje, gde se dovodi do ispravne jačine za piće.

Kako izabrati pravi francuski konjak?

Ponekad može biti teško izabrati između svih različitih marki konjaka. Pokušaćemo da pomognemo navođenjem predloga tri brenda, od kojih su svi na svoj način poznati po glatkim ukusima. Naša prednost je konjak sa bar VSOP ili KSO pečatom kada je u pitanju čisto piće. Ova pića često imaju više karaktera i složenosti od relativno mladog VS konjaka.  

Prvi koji predlažemo je Martell VSOP, iz najstarije kuće konjaka u Francuskoj. Očekujte elegantan i dobro izbalansiran konjak sa mekim notama karamele i voća. Lagani uticaji hrasta obezbeđuju ravnotežu arome. 

Frapin VSOP dolazi iz kuće konjaka koja poseduje preko 240 hektara vinograda, a svi se nalaze u srcu prestižne regije Grande Champagne. Ova regija je na vrhu po pitanju kvaliteta konjaka koji dolazi odavde. Ovaj VSOP ima bogat karakter u kojem se slojevi meda, vanile, cvetnih nota i voća savršeno nadopunjuju. 

Listu zatvaramo luksuznijim izrazom: Courvoisier KSO. Za proizvodnju ove varijante koristi se konjak starosti do 25 godina. Ovaj Courvoisier ima kompleksan karakter koji nudi mnogo dubine. Intenzivne note vanile, krem brulea, voća i cveća harmonično se mešaju.  

Ukoliko ste spremni za uživanje u čašici dobrog francuskog konjaka, posetite naš  “Absolut Club”, pa u sjajnom ambijentu uz opuštajuću muziku priuštite Vašim čulima nezaboravan doživljaj. Dobrodošli!

Leave a Reply